Maria Igartua.
La segona casa de futurs dels EUA va adoptar aquesta decisió després que el volum d’intercanvi de contractes de bitcoin va caure el 55% al gener de 2018 a un 20% al juny
La borsa de Chicago, la primera que va llistar futurs de Bitcoin, ha anunciat aquesta setmana que els contractes de la criptodivisa per excel·lència deixaran de cotitzar quan el proper mes de juny expirin els últims. Segons la Chicago Board Options Exchange (CBOE), la caiguda de la negociació és el principal motiu d’aquesta decisió, tot i que no tanquen del tot la porta a les criptodivisas.
De fet, la segona casa de canvi de futurs dels Estats Units va adoptar aquesta decisió, en tant que el volum d’intercanvi de contractes de bitcoin va caure el 55% al gener de 2018 a tot just un 20% al juny d’aquest any.
Una mala notícia per a la divisa virtual que estava assaborint les mels de març 1 dolç. De fet, després de pujar un 11% al febrer, en el seu primer mes en positiu després de sis de caigudes, a falta de set sessions per acabar el mes, manté les pujades amb un avanç del 5,8% que li permet estabilitzar al voltant de els 4.000 dòlars.
I, encara que es tracta d’alguna cosa nimi per a un actiu que s’ha desplomat un 80% des dels seus màxims històrics, que va signar al desembre de 2017 en tocar els 19.000 dòlars, alguna cosa és alguna cosa. Precisament, el punt més àlgid de la febre per les criptodisivas va coincidir amb el seu debut en el mercat de futurs de Chicago l’11 de desembre de 2017, disparant-més d’un 25% en la seva primera sessió a partir d’un preu d’obertura de 15.000 dòlars . Tot just uns dies després la bombolla va començar a desinflar ràpidament.
Tant és així que el gràfic que mostra el bitcoin s’assembla molt a aquell que ha passat a la història com la primera bombolla financera de la història, la tulipmania. Per aquell temps es va arribar a pagar per un bulb que avui seria l’equivalent a 10 milions d’euros.
Més d’un any després d’aquella bogeria per no quedar-se fora de la que semblava la gallina dels ous d’or, ja gairebé no s’escolten declaracions de gurus financers sobre el futur prometedor de bitcoin. En aquells dies, es podien llegir afirmacions com la de Lawrence Summers, exsecretari del Tresor dels EUA, que va arribar a assegurar que “aviat milers de milions de persones d’enviar bitcoin diàriament amb la mateixa facilitat amb què actualment envien un missatge”.
No obstant això, això no vol dir que els creients de les criptodivisas hagin desaparegut, sinó que mantenen un perfil baix o es mouen de cara al següent pas que cal donar en un mercat tan nou com és el de les divises virtuals.
Camí a la maduresa
De fet, els bancs han començat a posar les bases per saltar al següent nivell en el que a aquest actiu es refereix, una vegada que la patacada de l’últim any ha deixat fora de joc als especuladors. Així, un dels més grans i més antics bancs suïssos, Julius Baer, ha anunciat recentment que aviat oferirà un seguit de noves divises digitals als seus clients.
“Als últims vuit mesos ja se’ls coneix com el ‘hivern cripto’, i mentre que els preus queien, era comprensible que un elevat nombre d’institucions financeres hagin aparcat els seus projectes”, assegurava en una nota Mati Greenspan, analista de eToro. “Ara que el mercat mostra senyals que la primavera s’acosta, aquests plans han tornat a posar-se sobre la taula”, continuava. “Al cap ia la fi, no volen perdre la següent carrera alcista”.
Sembla que en uns mesos tots els gestors del món van a tenir un accés fàcil a la negociació i inversió en bitcoin.
En aquest sentit, l’expert conclou que “sembla que en uns mesos tots els gestors de carteres del món van a tenir un accés fàcil a la negociació i inversió en bitcoin, ‘ethereum’ i altres criptoactivos”.
D’antuvi, la SEC -el regulador borsari dels Estats Units- està revisant la proposta de les firmes SolidX Partners i Van Eck Associates, remesa per CBOE, per a la creació de dues ETF * de bitcoin, encara que de moment el feedback rebut ha estat fonamentalment negatiu. I és que la SEC no les té totes i, segons Bloomberg, dels set documents en què el regulador ha sol·licitat aclariments, en sis mostren les seves reticències.
D’aconseguir finalment el vistiplau, la creació de dos ETF referenciats en criptodivisas podrien ser l’empenta que necessita el Bitcoin per a la seva estabilització per sobre dels 4.000 dòlars que ha aconseguit reconquistar aquesta setmana dos mesos després de perdre’ls. En cas contrari, suposaria un altre revés per a aquesta polèmica classe d’actius.
* Els ETF són companyies d’inversió registrades en la SEC que ofereixen als inversors una forma de mancomunar els seus diners en un fons que efectua inversions en accions, bons i altres actius o en alguna combinació d’aquestes inversions i, a manera de contraprestació, els inversors reben interessos generats d’aquest grup d’inversions.
Comissió de Valors i Borsa. Estats Units em>